Wyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM!
Składniki:
(4-6 porcji)
- 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg
- 1 cytryna
- oliwa
- 400 ml białego wina
Składniki nadzienia:
- 150-200 g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 x 400 g puszki białej fasolki, odcedzonej
- 200 g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- garść świeżego tymianku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przygotować nadzienie:
Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.
Dodaj cebulę i smaż kolejną minutę lub dwie, aż cebula zmięknie.
Dodaj czosnek. Smaż parę minut, następnie dodaj listki świeżego tymianku (należy złapać bukiet gałązek tymianku i przeciągnąć po bukiecie gałązek palcami w dół – od łączenia do szczytu gałązek)
Wmieszaj odsączone fasolki i dobrze przypraw (fasolka potrzebuje sporo pieprzu i soli).
Smaż ok 2 minut.
Dodaj odsączone pomidory oraz kilka łyżek oleju z pomidorów.
Wszystko wymieszaj i przełóż do misy.
Przygotuj kurczaka:
Kurczaka umyj, osusz.
Wnętrze kurczaka posól i popierz.
Dobrze wypełnij farszem. Otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch 🙂 Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam do pieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka.
Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie.
Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka.
Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h.
Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę.
Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie jest cytryna, do samego końca i na nożu kurczaka łatwo przenieść :))
Zanim pokroisz kurczaka odczekaj z 15 minut.
Z cytryny wyjętej z kurczaka, wyciśnij całą zawartość na brytfankę z sosem. Wymieszaj a następnie przelej przez sitko do sosjerki. Jeśli chcem mieć gęstszy sos, można go zredukować gotując chwilę.
Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem.
Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem.
Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim).
Smacznego!