Site icon Moja Delicja

Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Wyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki  „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM!

Składniki:

(4-6 porcji)

 

Składniki nadzienia:

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Przygotować nadzienie:

Rozgrzej odrobinę oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.
Dodaj cebulę i smaż kolejną minutę lub dwie, aż cebula zmięknie.
Dodaj czosnek. Smaż parę minut, następnie dodaj listki świeżego tymianku (należy złapać bukiet gałązek tymianku i przeciągnąć po bukiecie gałązek palcami w dół – od łączenia do szczytu gałązek)

Wmieszaj odsączone fasolki i dobrze przypraw (fasolka potrzebuje sporo pieprzu i soli).
Smaż ok 2 minut.
Dodaj odsączone pomidory oraz kilka łyżek oleju z pomidorów.

Wszystko wymieszaj i przełóż do misy.

 

Przygotuj kurczaka:

Kurczaka umyj, osusz.
Wnętrze kurczaka posól i popierz.

Dobrze wypełnij farszem. Otwór zatkaj całą umytą cytryną. Mój kurczak – pomimo wagi 1,8kg miał dość mały brzuch 🙂 Udało mi się wepchnąć tylko połowę farszu. Resztę zapakowałam do dwóch kokilek i przykryłam folią aluminiową. Potem wstawiłam do pieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka.

Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie.

Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka.
Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h.

Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę.

Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie jest cytryna, do samego końca i na nożu kurczaka łatwo przenieść :))
Zanim pokroisz kurczaka odczekaj z 15 minut.

Z cytryny wyjętej z kurczaka, wyciśnij całą zawartość na brytfankę z sosem. Wymieszaj a następnie przelej przez sitko do sosjerki. Jeśli chcem mieć gęstszy sos, można go zredukować gotując chwilę.

Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem.
Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem.

Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim).

Smacznego!

 

 

Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje “Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami”:

Exit mobile version