Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków. Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam!
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami. Świetne na ciepło i na zimno. Idealne do czystego barszczu wigilijnego. Dla wegetarian.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej (470 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka (białka zachować)
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej (po odciśnięciu miałam ok. 230 g)
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 2 białka
- mak lub kminek do posypania
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto kruche: Do misy robota kuchennego z zamontowanymi nożami do siekania przesiać mąkę, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiksować krótko pulsacyjnie, do otrzymania okruszków. Dodać żółtka i jogurt. Ponownie zmiksować pulsacyjnie. Wyłożyć ciasto na blat i zlepić wszystko w kulę (ciasto powinno być miękkie i dać się łatwo zlepić. Jeśli będzie twarde, kruche i nie będzie się łączyć, dodajcie więcej jogurtu zaczynając od połowy łyżki). Kulę przeciąć na pół i każdą połówkę spłaszczyć w dysk (najlepiej nadając kształt prostokąta - dzięki temu taki kształt pozostanie po rozwałkowaniu), owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu (ciasto w tej formie można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub w zamrażarce do 3 miesięcy).
- 3 szklanki mąki pszennej (470 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka (białka zachować)
- Przygotować farsz: Kapustę kiszoną porządnie odcisnąć. Drobno posiekać nożem. Przełożyć do szerokiego rondla. Podlać wodą (tak do połowy poziomu kapusty - u mnie ok. 300 ml wody). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować do miękkości kapusty, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby dolać odrobinę wody jeśli będzie za sucho) - ok. 40 minut.
- 400 g kapusty kiszonej (po odciśnięciu miałam ok. 230 g)
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- Pieczarki oczyścić, cebulę obrać. Pokroić wszystko w drobną kostkę. Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę. Dodać szczyptę soli i smażyć na małym ogniu bez rumienienia, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucić pieczarki, smażyć mieszając, aż pieczarki zmiękną a puszczony sok odparuje.
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Dorzucić ugotowaną kapustę (bez listka i ziela), chwilę przesmażyć wszystko razem. Dodać sól i czarny pieprz. Spróbować. W razie potrzeby doprawić. Gotowy farsz ostudzić.
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
- Porcję ciasta rozwałkować na kształt prostokąta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Pociąć w kwadraty o boku ok. 8 cm.
- Na środek każdego kwadratu układać farsz. Zlepić dwa przeciwległe narożniki ze sobą, a następnie krawędzie (formując trójkąt). Widelcem odcisnąć wzorek na krawędzi.
- Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pierożka smarować rozkłóconym białkiem. Posypać kminkiem lub makiem.
- 2 białka
- mak lub kminek do posypania
- Piec około 20-25 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z barszczykiem.
Wyglądają przepysznie ❤