Site icon Moja Delicja

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Kruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne 🙂

Składniki kruchych makowych gwiazdek:

(około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich)

 

Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek:

Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę.
Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze.
Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
W tym czasie włączyć piekarnik na 175°C.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami papieru do pieczenia, odklejając co chwila papier od ciasta, na grubość ok. 4 mm (dzięki wałkowaniu pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia nie musimy podsypywać ciasta mąką, które z kleiłoby się do blatu i wałka. A im więcej mąki tym ciasto twardsze).
Powykrawać gwiazdki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec partiami około 8 minut (ciasteczka wyciągane z pieca będą miękkie, ale będą twardniały w miarę studzenia).
Zostawić je na blaszce na 5 minut, a następnie przenieść na kratkę i ostudzić.

Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość do tygodnia odpowiednio przechowywane.

 

Exit mobile version