K

Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową

Dodaj do Ulubionych

Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz.

Składniki:

(8 porcji)

  • 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg)
  • 1 duży ziemniak (250 g)
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania)
  • 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko.
Gotować bez przykrycia przez 15 minut.
Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia.
Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem.

Przygotować grzanki:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając.

Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku.

 

krem-z-kalafiora-z-chrupiacymi-grzankami-i-oliwa-truflowa7

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *