K

Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową

Dodaj do Ulubionych

Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz.

Składniki:

(8 porcji)

  • 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg)
  • 1 duży ziemniak (250 g)
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania)
  • 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko.
Gotować bez przykrycia przez 15 minut.
Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia.
Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem.

Przygotować grzanki:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając.

Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku.

 

krem-z-kalafiora-z-chrupiacymi-grzankami-i-oliwa-truflowa7

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz