Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz.
Składniki:
(8 porcji)
- 1 duży kalafior lub 2 mniejsze (ok. 1,2 kg)
- 1 duży ziemniak (250 g)
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania)
- 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko.
Gotować bez przykrycia przez 15 minut.
Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia.
Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem.
Przygotować grzanki:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając.
Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku.