Site icon Moja Delicja

Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zupa krem z kalafiora podana z chrupiącymi grzankami. Do tego odrobina oliwy truflowej dla bardziej wymagających smakoszy. To świąteczna propozycja samego Gordona Ramsay’a, pochodząca z książki “Christmas with Gordon”. Co prawda do Świąt jeszcze sporo czasu, ale przecież krem z kalafiora możemy zaserwować na obiad lub kolację już teraz.

Składniki:

(8 porcji)

 

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko.
Gotować bez przykrycia przez 15 minut.
Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia.
Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem.

Przygotować grzanki:
Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając.

Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku.

 

 

 

Exit mobile version