Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi warzywami. Głównym sekretem to sposób przyrządzenia kaszy. Nie wystarczy jej ugotować w wodzie. Aby miała smak i wilgotną konsystencję, należy ją ugotować w małej ilości bulionu warzywnego. Tak, żeby kasza wchłonęła cały bulion. Potem wystarczy ją tylko wymieszać z grillowanymi warzywami, podać z mięskiem i pyszny, zdrowy obiad gotowy 🙂 Kasza ugotowana w ten sposób jest tak dobra, że spokojnie może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kaszy wiejskiej
- 1 mała cukinia
- 4 pieczarki
- 3 małe ziemniaki
- 1/4 papryczki chili
- szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej)
- przyprawa do ziemniaków
- papryka słodka
- dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
- pół szklanki jogurtu naturalnego (kefiru bądź maślanki)
- ząbek czosnku
- ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- odrobina oliwy
- sos czosnkowy (3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka majonezu, ząbek czosnku, odrobinę pokrojonej papryczki chilli, łyżka posiekanego szczypiorku)
Wykonanie:
Piersi umyć, oczyścić, zalać jogurtem wymieszanym z łyżeczką przyprawy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dobrze wymieszać i odstawić na minimum 1h.
Do wrzącego bulionu wrzucić kaszę. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 20 minut, aż kasza wchłonie bulion.
Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona.
Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie posypać warzywa przyprawami, dodać papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i grillować jeszcze z kilka minut. Przełożyć do rondelka z kaszą. Przykryć, aby nie wystygło (lub trzymać na malutkim ogniu).
Piersi wyciągnąć z marynaty, ułożyć na patelni grillowej (można lekko zwilżyć oliwą) i grillować ok. 6 minut z każdej strony. Następnie polać marynatą, obrócić i trzymać jeszcze z minutę.
Wyłożyć na talerze, dodać warzywa z koszą. Posypać koperkiem.
Ja jeszcze mięsko polałam jogurtowym sosem czosnkowym.