Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje.
Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne.
Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich ośmiu aminokwasów, które pokrywają się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Składniki:
(2 porcje)
- 80 g quinoa
- 30 g migdałów w płatkach
- 1/3 dużego ogórka zielonego
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- spora garść posiekanej cebulki dymki
- Sok z 1/2 limonki
- oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu.
Migdały upraż na suchej patelni teflonowej, aż nabiorą złotego koloru.
Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego w paski).
Przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż nasiona, pokrój w pół księżyce i dodaj do miski wraz z migdałami.
Pomidorki pokrój w ćwiartki dodaj do reszty razem z papryką, cebulką dymką, ostudzoną kaszą quinoa.
Posól, popieprz, dodaj sok z limonki oraz polej oliwą.
Wymieszaj wszystko i podawaj.