Site icon Moja Delicja

Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Grzanki z awokado posypane czarnym sezamem i płatkami chilli, to propozycja na coś pysznego, chrupiącego, zdrowego (ze względu na wartościowe awokado) i coś nowego.
W wersji dietetycznej lub wegańskiej można zrobić grzanki bez użycia masła.
Polecam na niedzielne śniadanie.

Składniki:

(2 porcje)

 

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą czarny sezam, płatki chili, szczyptę soli oraz startą skórkę z cytryny.

Awokado obrać. Przeciąć na pół. Wyciągnąć pestkę. Połówki pokroić na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę ponacinać nożem, zostawiając wspólną końcówkę. Rozłożyć ponacinane fragmenty.

Rozgrzać patelnię. Dodać łyżkę masła i włożyć pokrojone kromki pieczywa. Posolić, popieprzyć.
Gdy spód się zarumieni, obrócić. Znów lekko przyprawić.

Gotowe grzanki wyłożyć na talerz. Na każdej położyć awokado. Posypać gotową mieszanką z czarnego sezamu i chilii.
Podawać gorące!

źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”

Exit mobile version