Site icon Moja Delicja

Domowy ekstrakt z wanilii

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

W wielu przepisach przeglądanych przeze mnie, dość często pojawiał się składnik : ekstrakt z wanilii. W sumie nigdy się nie zastanawiałam nad nim. Wydawało mi się, że to po prostu to samo co olejek waniliowy. Stosowałam więc zwykły olejek, nie zdając sobie sprawy, że olejek i ekstrakt to jednak dwie różne rzeczy. I pewnie dalej bym piekła moim sposobem, gdybym nie natrafiła na przepis Dorotuś. Przepis jest banalnie prosty, a mała buteleczka starcza na długo. Dodatkowo użyte laski wanilii, można wykorzystywać wielokrotnie. Zachęcam wszystkich do zrobienia tego małego cuda 🙂

Składniki:

  • 3 laski wanilii
  • 1 szklanka wódki
  • mała butelka
Przygotowanie:

Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając końcówki złączone. Nasionek nie wyskrobywać.

Umieścić wanilię w buteleczce.

Nalać tyle alkoholu, aby zakrył w całości wanilię.

Butelkę zamknąć. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce).

Ekstrakt jest gotowy po dwóch miesiącach. Do tego czasu buteleczkę należy od czasu do czasu energicznie wstrząsnąć.

Domowy ekstrakt waniliowy można przechowywać przez lata. W przypadku zużycia połowy ekstraktu, buteleczkę można uzupełnić alkoholem i odczekać trochę do wzmocnienia aromatu.

 

Exit mobile version