C

Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką

Dodaj do Ulubionych

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę?

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 30 g masła w temp. pokojowej
  • garść mrożonych owoców leśnych
  • 1-2 łyżki cukru do posypania owoców

 

Składniki kruszonki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 35 g cukru
  • 30 g zimnego masła

 

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Składniki ciasta takie jak drożdże, masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki (np. godzinę wcześniej).
  2. Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie ani za zimne, ani za ciepłe. Ma być w temperaturze ciała)
    • 250 ml mleka (1 szklanka)
  3. Do naczynia wlej podgrzanego mleko, dodaj rozkruszone drożdże. Z przygotowanej ilości mąki i cukru odmierz po 1 łyżce i wymieszaj z drożdżami (1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru). Odstaw, aż drożdże zaczną się pienić i rosnąć (zaczną “wychodzić” z naczynia). Jeśli po 10 minutach zaczyn drożdżowy “nie ruszy” tzn. że drożdże nie są świeże i nie można ich używać.
    • 50 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka z 3 szklanek mąki pszennej
    • 1 łyżka z 1/2 szklanki cukru
  4. Do dzieży miksera przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, masło, jaja, wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj hakiem, aż do uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut.
    • 3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka)
    • 1/2 szklanki cukru (minus 1 łyżka)
    • 30 g masła
    • 2 jaja
  5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam do zimnego piekarnika, z włączoną żarówką).
  6. Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj między palcami mąkę z cukrem i zimnym masłem. Przykryj i wstaw do lodówki do czasu, aż będzie potrzebna.
    • 50 g mąki pszennej
    • 35 g cukru
    • 30 g zimnego masła
  7. Okrągłą formę o średnicy 26 cm (lub formę w kształcie serca) wysmaruj masłem.
  8. Piekarnik nagrzej do temp. 175-180°C.
  9. Wyrośnięte ciasto podziel mniej więcej na pół. Dno formy wyłóż większą połową ciasta. Rozłóż mrożone owoce leśne. Posyp 1-2 łyżkami cukru.
    • garść mrożonych owoców leśnych
    • 1-2 łyżki cukru
  10. Przykryj resztą ciasta. Całość posyp kruszonką.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Powyższy przepis na ciasto drożdżowe z owocami leśnymi jest wersją ciasta drożdżowego oszczędnego. Mało jest tutaj bowiem tłuszczu oraz cukru. Ciasto najlepsze jest w dniu pieczenia. My uwielbiamy je jeszcze ciepłe, najlepiej na pierwsze lub śniadanie ze szklanką mleka, kawy czy kakao!

ciasto-drozdzowe-z-owocami-lesnymi-i-kruszonka-yeast-cake-with-forest-fruit-and-crumble7

ciasto-drozdzowe-z-owocami-lesnymi-i-kruszonka-yeast-cake-with-forest-fruit-and-crumble5

ciasto-drozdzowe-z-owocami-lesnymi-i-kruszonka-yeast-cake-with-forest-fruit-and-crumble1

ciasto-drozdzowe-z-owocami-lesnymi-i-kruszonka-yeast-cake-with-forest-fruit-and-crumble2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *