Site icon Moja Delicja

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego (użyłam wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek) według przepisu Gordona Ramsay’a. Idealny np. do “Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.

Składniki:

(ok. 1,5 litra)

 

Przygotowanie:

Warzywa włożyć do garnka razem z czosnkiem, pieprzem i liściem laurowym. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystko (ok. 2 litrów).
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 -30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła, wlać wino i przyprawić. Wymieszać i w takiej postaci zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odcedzić i wykorzystać np. do zrobienia pysznego Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.

Exit mobile version