Back to home
bez glutenu , Dania obiadowe , kolacje , kuchnie świata , Wołowina , Zdrowe dania , zupy

Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Zupa pełna zdrowych składników takich jak batat, fasola czy czerwona papryka. Proste danie jednogarnkowe wolno-gotowane. Dzięki długiemu duszeniu na małym ogniu otrzymujemy bardzo delikatne i miękkie mięsko. Z kolei warzywa dodawane są na końcu, dzięki temu się nie rozgotowują. Polecam!

Zdrowa, rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z chudą wołowiną, rozpływającą się w ustach. Z batatami, czerwoną fasolą i papryką. Danie jednogarnkowe.
  • Liczba porcji: 4-5 porcji
Zupa gulaszowa z wołowiną, czerwoną papryką, batatami i fasolą

Składniki zupy gulaszowej:

  • 1 duża cebula (200 -250 g)
  • 2 +1 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g chudej wołowiny na gulasz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej (w wersji łagodnej)
  • 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 650 ml wody lub bulionu wołowego
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 x 400 g puszka czerwonej fasoli
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie zupy gulaszowej:

  1. Cebulę obrać, przekroić na pół a następnie w cieniutkie piórka. W szerokim rondlu o grubym dnie lekko rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać sporą szczyptę soli, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu do zeszklenia (bez rumienienia) przez ok. 5-7 minut. W tym czasie wołowinę pokroić na 1.5 cm kawałki.
    • 1 duża cebula (200 -250 g)
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • szczypta soli
    • 300 g chudej wołowiny na gulasz
  2. Obrany czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Zmniejszyć gaz pod garnkiem. Do cebuli wsypać kminek, paprykę wędzoną oraz czosnek. Wymieszać. Smażyć 1 minutę, często mieszając (uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż przypalony staje się gorzki). Wyłożyć całość łopatką sylikonową na talerz.
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 czubata łyżeczka kminku
    • 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej lub słodkiej (w wersji łagodnej)
  3. Do garnka po smażeniu cebuli wlać łyżkę oleju. Na rozgrzaną wrzucić wołowinę pokrojoną w kostkę. Smażyć na dużym ogniu, aż nabierze złotego koloru.
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
  4. Następnie zmniejszyć ogień. Dodać odłożoną wcześniej cebulę z przyprawami. Wlać pomidory. Przy pomocy puszki po pomidorach odmierzyć wodę i wlać do gulaszu. Zwiększyć ogień, zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny i 30 minut, czasami mieszając.
    • 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów
    • 650 ml wody lub bulionu wołowego
  5. Batata obrać. Razem z paprykę pokroić w niedużą kostkę. Dorzucić do gulaszu. *Jeśli używana jest woda (a nie bulion, który jest słony) wsypać sól. Przykryć i gotować kolejne 30 minut (w przypadku bulionu można dodać od 1/4 do 1/2 łyżeczki soli).
    • 1 batat
    • 1 czerwona papryka
    • 1 płaska łyżeczka soli*
  6. Czerwoną fasolę odsączyć, dodać do zupy. Dusić następne 10 minut pod przykryciem. Spróbować, a następnie przyprawić ewentualnie solą wedle uznania. Posypać posiekaną natką. Podawać w głębokich talerzach w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa.
    • 1 x 400 g puszka czerwonej fasoli
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki
 
By Ania, 16 lutego 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Reklama
Przepisy na WIELKANOC
Przepisy na WIELKANOC
Bądź z nami na bieżąco!
Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje ze zdjęciami o nowych przepisach ? Zapisz się do newslettera Mojej Delicji!

myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij