Najpyszniejsze pomarańcze, to tzw. czerwone pomarańcze lub pomarańcze sycylijskie. Słodkie, soczyste z cieniutką skórką. Aromatyczne, intensywne w smaku. Odkryłam je parę lat temu i się w nich zakochałam. Obecnie mamy na nie sezon, często w promocyjnych cenach, więc gorąco Wam je polecam. Mocno dojrzałe poznacie po kolorze miąższu. Blado-czerwony oznacza, że warto poczekać z konsumpcją. Gdy będą dojrzałe będą miały ciemniejszy kolor.
Czerwoną pomarańczą postanowiłam wzbogacić mój ulubiony “Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu”, który ze względu na sporą dawkę witaminy C, dodatkowo wzmocnioną ową pomarańczą, jest świetnym sprzymierzeńcem w sezonie na grypę.
Oczyszczający, odchudzający i uodporniający koktajl z kiwi, selera naciowego i czerwonej pomarańczy
Oczyszczający, odchudzający i uodporniający koktajl z kiwi, selera naciowego i czerwonej pomarańczy, dosładzany miodem. Smoothie z kiwi.
Składniki:
- 2 owoce kiwi - dojrzałe
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki wody
- 1 dojrzała czerwona pomarańcza sycylijska (w sezonie) lub zwykła
Przygotowanie:
- Do blendera włożyć obrane i pokrojone w cząstki owoce kiwi, umytego i pokrojonego selera oraz obraną i podzieloną w cząstki czerwoną pomarańczę. Dodać miód do smaku oraz wodę. Wszystko zmiksować.
- Pamiętajmy, aby skosztować kiwi (czy nam smakuje przed zmiksowaniem). Przejrzałe lub niedojrzałe owoce kiwi zepsują smak koktajlu.