Z

Zupa cukiniowa

Dodaj do Ulubionych

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.

Składniki (4 porcje):

  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki masła (dałam 3)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię obrać, umyć, pokroić w plastry (młodej nie trzeba obierać).
Ziemniaki, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Umytą i obraną marchewkę pokroić w talarki, a obraną cebulę w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając.
Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki.
Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki):
305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu, 22g węglowodanów

 

zupa-cukiniowa3

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *