Z

Zupa cukiniowa

Dodaj do Ulubionych

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.

Składniki (4 porcje):

  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki masła (dałam 3) lub oleju rzepakowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię obrać, umyć, pokroić w plastry (młodej nie trzeba obierać).
Ziemniaki, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Umytą i obraną marchewkę pokroić w talarki, a obraną cebulę w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając.
Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki.
Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki):
305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu, 22g węglowodanów

 

zupa-cukiniowa3

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz