Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.
Składniki (4 porcje):
- 2 cukinie
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 4 łyżki masła (dałam 3) lub oleju rzepakowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obrać, umyć, pokroić w plastry (młodej nie trzeba obierać).
Ziemniaki, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Umytą i obraną marchewkę pokroić w talarki, a obraną cebulę w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając.
Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki.
Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki):
305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu, 22g węglowodanów