Site icon Moja Delicja

Zupa cukiniowa

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.

Składniki (4 porcje):

Przygotowanie:

Cukinię obrać, umyć, pokroić w plastry (młodej nie trzeba obierać).
Ziemniaki, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Umytą i obraną marchewkę pokroić w talarki, a obraną cebulę w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać warzywa i dusić ok. 5 min, często mieszając.
Następnie zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Przyprawić zupę solą i pieprzem pod koniec gotowania. Dodać natkę pietruszki.
Podawać gorącą ze świeżym chlebkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji (wg danych z książki):
305 kcal, 5 g białka, 22 g tłuszczu, 22g węglowodanów

 

Exit mobile version