Site icon Moja Delicja

Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na “Krem z zielonego groszku”, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT, który zasługuje na miano “Mojej Delicji” 🙂 Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się jak Mistrzyni Smaku i zaserwować swoim najbliższym te wyjątkowe danie.

Trzeba tylko mieć bardzo dobry bulion warzywny (przepis poniżej), który warto przygotować wcześniej (można go mrozić lub zawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych!

Składniki:

(6 porcji)

* Przepis na domowy bulion warzywny poniżej

 

Przygotowanie:

Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać.
Wlać litr gorącego bulionu warzywnego.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut).
Zdjąć z ognia.
200 ml* śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia).
Całą zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru).

Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić pozostałe 50 g masła, ułożyć połówki jabłek przecięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut).

Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić.

Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać.
Gorący krem z groszku wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty.

 

* ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml.

 

Składniki na domowy bulion warzywny:

 

Przygotowanie domowego bulionu warzywnego:

Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach).
Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu). Wlać gorącą wodę.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny).
Pod koniec gotowania przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odcedzić.

Gorący, odcedzony bulion warzywny przelać do wyparzonych* wcześniej słoików (np. do dwóch słoików dwu litrowych), dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem na ręczniku, na blacie kuchennym. Dzięki temperaturze większość słoików powinna się zawekować (zawekowanie łatwo sprawdzisz, jeśli użyjesz nakrętek z “pstrykającym wieczkiem” – po ostygnięciu słoików, nakrętki nie będą “pstrykać”).
Te zawekowane można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy (pod warunkiem, że się wcześniej nie rozszczelnią – sprawdzaj więc czasami, czy wieczka nie zaczęły “pstrykać” 🙂 ). Ja przechowuje w lodówce.
Taki bulion możesz również zamrozić.

* czyli słoików (razem z nakrętkami) umytych, opłukanych i na końcu przelanych wrzącą wodą

 

Exit mobile version