Kolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler.
Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go.
Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem, i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać “Piracką rybę” w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką.
Składniki:
(6 porcji)
- 1.5 kg filetu łososia ze skórą
- 750 ml śmietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej
- 4 łyżki chrzanu tartego
- 2 pęczki koperku
- 4 ząbki czosnku
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- sok z cytryny
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Piracka ryba – przygotowanie:
Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej:
W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki pieczywa pokrojone w kostkę.
Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze skórą do dołu (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty.
Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (grzałka góra-dół).
Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut).
Podawaj na gorąco.