W

Wigilijny kompot z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy

Dodaj do Ulubionych

Wigilia nie może obejść się bez kompotu z suszonych owoców. Poniżej prezentuję przepis na Wigilijny kompot z suszu z przyprawami. Oczywiście bez cukru. Cynamon, goździki, imbir, do tego skórka starta z pomarańczy i cytryny … Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu bez przypraw.

Składniki kompotu z suszu:

  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 150 g suszonych śliwek
  • 3 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • szczypta imbiru mielonego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy (owoce sparzone i bardzo dobrze wyszorowane)
  • 2 l wody

 

Przygotowanie kompotu z suszu:

Do garnka włożyć opłukane suszone jabłka, suszone gruszki i suszone śliwki.
Dodać goździki, cynamon, imbir. Zalać zimną wodą.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem 30 minut.
Pod koniec gotowania dorzucić skórki z cytryny i pomarańczy.
Dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać. Skosztować. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub zakwasić sokiem z cytryny.
Odstawić do ostudzenia w chłodne miejsce najlepiej na całą noc (przez noc kompot będzie nasiąkać smakiem).
Na drugi dzień kompot z suszu przecedzić i podawać.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz