Wigilia nie może obejść się bez kompotu z suszonych owoców. Poniżej prezentuję przepis na Wigilijny kompot z suszu z przyprawami. Oczywiście bez cukru. Cynamon, goździki, imbir, do tego skórka starta z pomarańczy i cytryny … Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszu bez przypraw.
Składniki kompotu z suszu:
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 150 g suszonych śliwek
- 3 goździki
- 1/2 laski cynamonu
- szczypta imbiru mielonego
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy (owoce sparzone i bardzo dobrze wyszorowane)
- 2 l wody
Przygotowanie kompotu z suszu:
Do garnka włożyć opłukane suszone jabłka, suszone gruszki i suszone śliwki.
Dodać goździki, cynamon, imbir. Zalać zimną wodą.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod niepełnym przykryciem 30 minut.
Pod koniec gotowania dorzucić skórki z cytryny i pomarańczy.
Dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać. Skosztować. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub zakwasić sokiem z cytryny.
Odstawić do ostudzenia w chłodne miejsce najlepiej na całą noc (przez noc kompot będzie nasiąkać smakiem).
Na drugi dzień kompot z suszu przecedzić i podawać.