Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami.
Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem).
Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ jest to szybki tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%.
Polecam w prezencie dla waszych Mam!
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami
Tort na Dzień Mamy. Szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Przepis na tort na Dzień Matki. Szybki Tort na Dzień Mamy. Prosty tort
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ew. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka z 1 łyżka octu z białego wina) - 250 ml
- 2 jaja
- skórka starta z 1 cytryny (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej lub ozonowanej
- sok z 1 całej cytryny
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki dżemu jagodowego (ew. z czarnej porzeczki) (100-150 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 -150 g borówek
- srebrna drobna posypka i listek mięty (opcjonalnie)
- odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy w kształcie serca
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 175-180°C (grzałka góra-dół). Formę w kształcie serca ~Ø26 wysmarować odrobiną masła, oprószyć bułką tartą. Jeśli nie macie, można użyć tortownicy Ø26 cm lub formy prostokątnej o bokach ~ 24/28 cm (wówczas wyłożyć papierem dno a boków niczym nie smarować).
- Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej, większej miski wsypać cukier, wbić jaja, wlać olej, maślankę (lub mleko z octem). Dodać skórkę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać ręcznie rózgą tylko do połączenia.
- 1 szklanki cukru
- 2 jajo
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 1 szkl. maślanki
- skórka starta z 1 cytryny (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej lub ozonowanej
- sok z 1 cytryny
- Do mokrych składników przesiać mąkę z sodą i bardzo krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂 Ciastem natychmiast napełnić formę. Wstawić do nagrzanego pieca. Formę z sercem piec ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka (prostokątnej 24x28 może wystarczyć 10 minut krócej).
- Ciasto przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce.
- Dżem wymieszać z sokiem z cytryny (jeśli będzie bardzo gęsty można delikatnie rozpuścić go w rondelku, lekko podgrzewając).
- 2-3 łyżki dżemu jagodowego (ew. z czarnej porzeczki) (100-150 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Zimną śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder przesiany przez sitko. Ostudzone ciasto na Tort na Dzień Mamy przekroić na dwa blaty (2/3 i 1/3). Na paterze rozsmarować kleks bitej śmietany. Ułożyć pierwszy większy blat. Rozsmarować dżem.
- 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- Wyłożyć 2/3 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem. Wierzch Tortu na Dzień Mamy przykryć resztą śmietany. Udekorować borówkami, srebrną posypką i listkiem mięty.
- 125 -150 g borówek
- srebrna drobna posypka i listek mięty (opcjonalnie)