T

Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie

Tarta z cukinią
Dodaj do Ulubionych

Tarta z cukinią, szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię, który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty.

Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia “Tarty z cukinią” powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na naszym stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz 🙂 Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy).

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Składniki farszu do tarty z cukinią:

  • 3 średnie cukinie lub dwie duże
  • 50 g masła
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jaja
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz

Tarta z cukinią – Przygotowanie:

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie. Ja miksuję do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się formować w jedną kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde.
W przeciwnym wypadku należy mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut (tzw. “pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking).

Przygotować farsz:
Cukinię umyć, odkroić końcówki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii). Po tym czasie cukinie wypłukać z soli i całą ułożyć na środku ściereczki. Zgarnąć wszystkie końce ściereczki ku górze i ciasno zwinąć (tworząc coś w rodzaju okrągłego cukierka z jednym wiązaniem na górze 🙂 ). Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z cukinii.

Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.

Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników.

Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz z cukinii, a następnie wylać śmietanę z jajami (farsz z cukinii rozprowadzić po całej powierzchni, ale jej nie wygładzać. Łyżką “podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności).

Tartę z cukinią wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.
Tarta z cukinią najlepsza jest podawana na ciepło, ale równie szybko znika z talerza serwowana na zimno 🙂
Smacznego!

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią - przygotowanie w krokach

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *