Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym.
To moja propozycja w sezonie na szparagi. Idealna na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta
Składniki na Sałatkę ze szparagami:
- 500 g zielonych szparagów
- 1 opakowanie (180 g) mieszanki sałat, umytej i osuszonej
- 10 pomidorków koktajlowych, przeciętych na ćwiartki
- 6 dużych czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych i grubo posiekancyh
- 70 g sera feta
- 3 łyżki orzechów nerkowca
Składniki dressingu:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 czubata łyżeczka płynnego miodu
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka wody
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sałatki ze szparagami:
- Przygotować szparagi: usunąć zdrewniałe końce szparagów (najlepiej przełamać szparag - sam złamie się we właściwym miejscu). Umyć. Zagotować rondel z nieosoloną wodą. Przygotować metalową miskę z bardzo zimną wodą (można z lodem, jeśli macie). Wrzucić szparagi na wrzącą wodę i gotować TYLKO 30-40 sekund! Szczypcami od razu przełożyć do lodowatej wody, aby natychmiast zatrzymać proces gotowania (ja dodatkowo przelewam pod bieżącą zimną wodą z kranu, aż szparagi staną się zimne). Odcedzić, rozłożyć na ręczniku papierowym, osuszyć. Pokroić w kawałki.
- Przygotować orzechy: Orzechy nerkowca uprażyć na suchej, nieprzywierającej patelni. Przełożyć na deskę, posiekać. Odstawić.
- Przygotować dressing: do słoiczka włożyć wszystkie składniki dressingu wraz ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Zakręcić. Wymieszać.
- Składanie sałatki: Na dnie miski lub dużego półmiska rozłożyć mieszankę sałat, rozsypać kawałki szparagów, rozłożyć pomidorki i posiekane oliwki. Pokruszyć ser feta. Posypać uprażonymi orzechami nerkowca. Przed podaniem polać dressingiem. Wymieszać.
Sałatka pyszna, wczoraj jak zobaczyłam zdjecia to zaraz poleciałam po szparagi. Superrrr sałatka 🙂
Pyszne polaczenie:)