Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus można podać w kieliszkach małych lub dużych (porcja dla ogromnych łasuchów), ale również można podać go na małych talerzykach w formie małej, słodkiej przystawki.
Składniki musu:
- 25 g + 200 g śmietany 36%
- 25 g mleka
- 4 duże listki mięty
- 1 gałązka rozmarynu (długość około 10 cm)
- 100 g dobrej białej czekolady
Składniki sosu czekoladowego:
- 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao)
- 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Przygotować mus:
25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować). Zdjąć z ognia.
Dodać białą czekoladę, połamaną na kawałki. Cały czas mieszając, rozpuścić uzyskując gładką konsystencję. Ostudzoną i przykrytą schować do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc (ziół nie wyciągać).
200 g śmietanki 36 % wlać do rondelka i zagotować z pozostałą gałązką rozmarynu. Ostudzić. Przelać do kubeczka razem z rozmarynem, przykryć folią i schować do lodówki na minimum 8 godzin.
Na drugi dzień ze śmietanki i czekolady wyciągnąć rozmaryn. Śmietankę ubić na sztywną pianę (uważać, aby śmietany nie przebić).
Czekoladę rozmarynowo-miętową rozmiksować (listki mięty się posiekają). Delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Schować do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotować sos czekoladowy:
50 g czekolady gorzkiej (72% kakao) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać 40 g mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej i konsystencji. Jeśli po dolaniu mleka polewa będzie gęsta lub zrobi się sucha, spokojnie dolewać po łyżce mleka, do momentu, aż konsystencja nabierze oczekiwanego wyglądu (będzie lekko płynna i błyszcząca). Ostudzić (ma być wciąż płynna, ale nie gorąca. Może być lekko ciepła).
Do kieliszków nałożyć rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady. Polać sosem czekoladowym. Udekorować listkiem mięty.
Mus można również podać w małych kieliszkach lub na małych talerzykach:
Na małe talerzyki rozsmarować małą ilość sosu czekoladowego.
Łyżką nabrać mus rozmarynowo-miętowy i przy pomocy drugiej łyżki delikatnie układać na talerzykach. Polać sosem, posypać pokruszoną czekoladą karmelową. Udekorować listkiem mięty.