Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej po ok 8 minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso łatwo odchodzi od ości.
Składniki:
- 2 całe pstrągi tęczowe, po ok 300 g każdy wypatroszone, umyte i osuszone
- 2 cm imbiru, posiekane
- 3 duże ząbki czosnku
- 1.5 łyżki oleju
- 0.5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili
- 0.25 łyżeczki ziaren kuminu
- 0.25 łyżeczki soli
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty (za wyjątkiem ryby:) ) włożyć do blendera, zmiksować.
Pstrągi naciąć ukośnie po dwa razy z każdej strony. Dokładnie posmarować marynatą z każdej strony, w środku oraz w szczelinach. Dobrze posolić.
Pstrągi ułożyć w naczyniu, przykry folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Patelnię grillową rozgrzać. Ułożyć na niej folię aluminiową. Położyć pstrągi. Smażyć ok. 8 minut z każdej strony. Mięso powinno być białe.
Wyłożyć na talerze.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!