G

Grillowany pstrąg w stylu Tandoori

Dodaj do Ulubionych

Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć na patelni grillowej po ok 8 minut z każdej strony. Pstrąg wychodzi soczysty, a mięso łatwo odchodzi od ości.

Składniki:

  • 2 całe pstrągi tęczowe, po ok 300 g każdy wypatroszone, umyte i osuszone
  • 2 cm imbiru, posiekane
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1.5 łyżki oleju
  • 0.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0.25 łyżeczki papryki ostrej – chili
  • 0.25 łyżeczki ziaren kuminu
  • 0.25 łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty (za wyjątkiem ryby:) ) włożyć do blendera, zmiksować.

Pstrągi naciąć ukośnie po dwa razy z każdej strony. Dokładnie posmarować marynatą z każdej strony, w środku oraz w szczelinach. Dobrze posolić.

Pstrągi ułożyć w naczyniu, przykry folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Patelnię grillową rozgrzać. Ułożyć na niej folię aluminiową. Położyć pstrągi. Smażyć ok. 8 minut z każdej strony. Mięso powinno być białe.

Wyłożyć na talerze.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz