P

Proste ciasto z agrestem i migdałami

Dodaj do Ulubionych

Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu 🙂

Składniki ciasta z agrestem:

  • 150 g drobnego cukru
  • 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
  • 3 duże jaja (L)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie)
  • skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
  • 400 g agrestu

 

Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła.
  2. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
  3. Agrest oczyść z szypułek i ogonków, umyj, osusz. Obtocz w 1 łyżeczce mąki, wymieszanej z proszkiem i migdałami (aby zapobiec opadaniu agrestu na dno).
  4. Do drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło, wsyp cukier. Ucieraj na białą, puszysta masę.
  5. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania.
  6. Następnie dodaj skórkę z cytryny, wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie dość gęste.
  7. Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest i delikatnie powciskaj go w wierzch ciasta. Włóż do nagrzanego pieca i piecz około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
  8. Ciasto z agrestem po ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.

 

 

proste-ciasto-ucierane-z-agrestem-migdalami-i-skorka-cytrynowa4proste-ciasto-ucierane-z-agrestem-migdalami-i-skorka-cytrynowa5proste-ciasto-ucierane-z-agrestem-migdalami-i-skorka-cytrynowa6

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz