Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu 🙂
Składniki ciasta z agrestem:
- 150 g drobnego cukru
- 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
- 3 duże jaja (L)
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g migdałów zmielonych (niezbyt dokładnie)
- skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
- 400 g agrestu
Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła.
- Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
- Agrest oczyść z szypułek i ogonków, umyj, osusz. Obtocz w 1 łyżeczce mąki, wymieszanej z proszkiem i migdałami (aby zapobiec opadaniu agrestu na dno).
- Do drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło, wsyp cukier. Ucieraj na białą, puszysta masę.
- Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania.
- Następnie dodaj skórkę z cytryny, wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie dość gęste.
- Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest i delikatnie powciskaj go w wierzch ciasta. Włóż do nagrzanego pieca i piecz około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
- Ciasto z agrestem po ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.
© 2024 Moja Delicja