Site icon Moja Delicja

Proste ciasto z agrestem i migdałami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu 🙂

Składniki ciasta z agrestem:

 

Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła.
  2. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze zmielonymi migdałami.
  3. Agrest oczyść z szypułek i ogonków, umyj, osusz. Obtocz w 1 łyżeczce mąki, wymieszanej z proszkiem i migdałami (aby zapobiec opadaniu agrestu na dno).
  4. Do drugiej miski włóż pokrojone w kostkę miękkie masło, wsyp cukier. Ucieraj na białą, puszysta masę.
  5. Dodawaj po jednym jajku w odstępach około 20 sekundowych, nie przerywając miksowania.
  6. Następnie dodaj skórkę z cytryny, wsyp mąkę z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksuj na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto będzie dość gęste.
  7. Przełóż do foremki. Na wierzch wsyp agrest i delikatnie powciskaj go w wierzch ciasta. Włóż do nagrzanego pieca i piecz około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
  8. Ciasto z agrestem po ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.

 

 

Exit mobile version