Site icon Moja Delicja

Proste ciasto kakaowe bez jajek

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Czy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni. Chodziło za mną coś słodkiego, coś czekoladowego… ale na samą myśl o ucieraniu, miksowaniu, dosypywaniu, odmierzaniu nie chciało mi się nawet wchodzić do kuchni.

Jesienno-zimowa aura i brak słońca dodatkowo nie pomagały i pogarszały kiepski już nastrój. W końcu nie wytrzymałam. Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam!

Składniki prostego ciasta kakaowego:

 

Składniki polewy:

 

Przygotowanie prostego ciasta kakaowego:

  1. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą.
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • szczypta soli
  3. Dodać cukier, jogurt, olej, sok (najpierw tylko 1/4 szklanki), żurawinę, wiśnie i wszystko wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, jeśli macie go na wierzchu). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie więcej soku.
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    • od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
    • garść suszonej żurawiny
    • garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta.
  5. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą: w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady). Można dowolnie udekorować. Ja posypałam płatkami migdałowymi.
  6. Ciasto przechowywać w szczelnie zamknięte.
Exit mobile version