Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) i musztardy. Świetne danie dla wegetarian, dzieci i osób na diecie bezglutenowej.
Placuszki z batatów
Bezglutenowe placuszki z batatów z kaszą jaglaną i szpinakiem, polane sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis na placki z batatów. Zdrowe placuszki z batata.
Składniki placuszków z batatów:
- 500 g batatów (umyć, obrać, pokroić w 2 cm kostki)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 nieduża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekaną w drobną kosteczkę
- 60 g świeżego szpinaku baby
- 1 mozzarella z zalewy (125 g)
- 1 jajo
- olej rzepakowy
Przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Sos jogurtowy:
- 125 ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- sól morska
Sałatka ze szpinakiem i pomidorkami z dressingiem:
- 60 g świeżego szpinaku baby
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 niepełna łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie placuszków z batatów:
- Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Bataty wrzucić do miski. Polać 1 łyżką oleju i oprószyć szczyptą soli. Rękami wymieszać, aż każda kostka batata pokryje się olejem.
- 500 g batatów (umyć, obrać, pokroić w 2 cm kostki)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól morska
- Wyłożyć bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Upieczone bataty utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
- Kaszę dokładnie opłukać w zimnej wodzie. A następnie ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- Szpinak umyć, odwirować, przesiekać nożem. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, wlać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i szczyptę soli. Dusić na małym ogniu, bez rumienia przez 5 minut. Następnie dodać czosnek i przyprawy (kumin, kolendrę i kurkumę). Przesmażyć dalej na małym ogniu przez kolejną 1 minutę. Wrzucić szpinak. Przykryć pokrywką i pozostawić na 1 minutę (aż szpinak zwiędnie).
- 60 g świeżego szpinaku baby
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 nieduża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekaną w drobną kosteczkę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 60 g świeżego szpinaku baby
- Do dużej miski włożyć utłuczone bataty, wsypać kaszę, dodać cebulę ze szpinakiem. Zetrzeć mozzarellę na dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli (pominąć jeśli placuszki z batatów podajecie małym dzieciom). Dokładnie wymieszać i koniecznie spróbować. Doprawić w razie potrzeby (placuszki powinny być słone i lekko pikantne - pamiętajcie, że dodacie jeszcze jajko, które rozluźni smak). Dodać jajo. Ponownie wymieszać.
- 1 mozzarella z zalewy (125 g)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
- 1 jajo
- Smażenie placuszków: rozgrzać dużą, nieprzywierającą patelnię, wlać cienką warstwę oleju. Łyżką do lodów (jak nie macie, użyjcie zwykłej) nabrać porcję placka, ułożyć na patelni, rozgnieść łopatką na grubość ok.1 cm. Wypełnić resztę patelni placuszkami. Smażyć placki partiami do zrumieniania skórki, i aż będą gorące w środku, przez około 2 minuty z każdej strony.
- Przygotować sos jogurtowy: wymieszać w misce jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny.
- 125 ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny (ok. pół łyżeczki)
- sól morska
- Przygotować sałatkę: w słoiczku wymieszać wszystkie składniki dressingu. Przed podaniem polać ułożoną na talerzach porcję szpinaku i pomidorków.
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 niepełna łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- Usmażone placuszki z batatów podawać z sosem jogurtowym i sałatką.
Pyszne placuszki. Robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia ? Idealnie dobrana kompozycja przypraw! Dziękuje za przepis!