Przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. W oryginalnym przepisie Nigelli panierka zrobiona jest z pokruszonych krakersów. Ja z ich braku zrobiłam panierkę parmezanową. Niestety z braku tłuszczu w panierce, kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, dlatego następnym razem do panierki dodam dwie łyżki roztopionego masła.
Składniki na dwie porcje:
- dwie piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki maślanki lub naturalnego jogurtu
- bułka tarta
- tarty parmezan
- ulubione przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na długie paski. Włożyć do miseczki, zalać maślanką lub jogurtem, doprawić. Wymieszać i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Kurczaka wyjąć z maślanki i od razu panierować w miseczce wymieszanej z bułką tartą i parmezanem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni Celsjusza.
Podawać np. z “Krwistymi ziemniakami” i sałatką.
Ponieważ kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, następnym razem dodam do panierki dwie łyżki roztopionego masła.