P

Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej

Dodaj do Ulubionych

Przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. W oryginalnym przepisie Nigelli panierka zrobiona jest z pokruszonych krakersów. Ja z ich braku zrobiłam panierkę parmezanową. Niestety z braku tłuszczu w panierce, kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, dlatego następnym razem do panierki dodam dwie łyżki roztopionego masła.

Składniki na dwie porcje:

  • dwie piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki maślanki lub naturalnego jogurtu
  • bułka tarta
  • tarty parmezan
  • ulubione przyprawy do kurczaka

Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić na długie paski. Włożyć do miseczki, zalać maślanką lub jogurtem, doprawić. Wymieszać i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Kurczaka wyjąć z maślanki i od razu panierować w miseczce wymieszanej z bułką tartą i parmezanem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temp. 220 stopni Celsjusza.

Podawać np. z “Krwistymi ziemniakami” i sałatką.

Ponieważ kawałki kurczaka po upieczeniu były dość blade, następnym razem dodam do panierki dwie łyżki roztopionego masła.

nugetsy

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz