Site icon Moja Delicja

Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne 🙂

Składniki na pesto pietruszkowe:

 

Przygotowanie pesto pietruszkowego:

Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić.

Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone orzechy nerkowca, ząbki czosnku, olej.
Zmiksować wszystko razem. W przypadku problemów – rozłożyć miksowanie na 3 tury (czyli najpierw zmiksować 1/3 składników, przełożyć do miseczki, zmiksować kolejną porcję itd. A potem wszystko razem wymieszać).

Zmiksowane pesto skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Można podawać razem z makaronem, tak jak w przepisie na Spaghetti z pesto pietruszkowym lub jako smarowidło do pieczywa.
Polecam!

Exit mobile version