N

Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc

Dodaj do Ulubionych

Nigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś.

Składniki:

  • 8 jaj w białych skorupkach
  • 8 szklanek wody
  • 1/4 małej kapusty czerwonej
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Przygotowanie:

Pisanki żółte:
Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj 15 minut.
Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru.

Pisanki niebieskie:
Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut.
Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru.

naturalnie-barwione-pisanki-,-jaja-na-wielkanoc3

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *