Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami), w której gustuje cała nasza rodzinka.
Połączenie słodkich batatów z chrupiącymi orzechami, słodko-kwaśną bazą pomidorową i odrobiną mozzarelli jest przepyszne (weganie mogą pominąć mozzarellę i dać więcej nerkowców). Pizza znika na ciepło, jak również na zimno nie potrafi dotrwać do drugiego dnia 🙂
Ponieważ spód do pizzy jest z mąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Bataty to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej “Piątki warzyw i owoców”, którą powinniśmy spożywać.
Bataty to bogate źródło witamin i minerałów (m.in. witamina C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez) oraz karotenów i karotenoidów (w odmianach o żółtym miąższu jest ich więcej niż w szpinaku, dyni czy brokułach). Bataty mają mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz mają niski indeks glikemiczny.
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami
Składniki spodu:
- 800 g mąki pszennej orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli morskiej
- ok. 600 ml zimnej wody
Składniki sosu pomidorowego:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku (lub przeciśnięte przez praskę)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżka suszonego oregano
- cukier brązowy (ew. ksylitol lub syrop z agawy)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatki (na 1 dużą pizze):
- 0,5 średniego batata
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 kulki mozzarelli w zalewie (pominąć w diecie wegańskiej)
- garść orzechów nerkowca
- garść rukoli
- suszone oregano i płatki chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ciasto na pizzę należy przygotować min. 2 godziny przed pieczeniem.
- Przygotować ciasto na pizzę: Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże rozrobione w 4 łyżkach wody. Dolewać wodę w takiej ilości*, aby cały czas mieszając palcami (bez wyrabiania) uzyskać miękkie i kleiste ciasto (ja jednak wszystko mieszam robotem planetarnym z zamontowanym hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny (ja wstawiam do wyłączonego piekarnika z włączoną tylko żarówką).
- 800 g mąki pszennej orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 600 ml zimnej wody
- Przygotować sos pomidorowy: W szerokim rondlu delikatnie rozgrzać oliwę, odrazu wrzucić posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i bardzo krótko przesmażyć bez rumienienia (inaczej będzie gorzki). Wlać passatę, dodać oregano, wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 5 minut (sos będzie pryskać, warto przykryć rondel ochraniaczem z sitka - taki przeciw pryskaniu tłuszczu na patelnię). Przyprawić solą, pieprzem, dosłodzić cukrem (w zależności od kwaśności passaty od 0.5 do 1 łyżeczki wybranej substancji słodzącej).
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżka suszonego oregano
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- cukier brązowy (ew. ksylitol lub syrop z agawy)
- Przygotować bataty: batata obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć na środku ściereczki kuchennej lub gazy. Zgarnąć wszystkie końce ściereczki ku górze i ciasno zwinąć (tworząc coś w rodzaju okrągłego cukierka z jednym wiązaniem na górze 🙂 ). Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z batata. Przełożyć do miski, wlać oliwę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać dłońmi.
- 0,5 średniego batata
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- Pieczenie pizzy: Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę termoobieg + górna grzałka (lub grill). 1/3 ciasta wyciągnąć na blat, spłaszczyć delikatnie podsypując mąką. Zagnieść ranty do środka tworząc kulę. Ponownie spłaszczyć i rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem (lub wysmarowaną olejem) i wstawić do nagrzanego pieca. Piec do momentu, gdy spód się przypiecze od góry i pojawią się lekko brązowe plamy.
- Wyjąć blachę z pizzą z pieca, rozsmarować klika łyżek sosu pomidorowego, rozsypać wiórki słodkiego ziemniaka, orzechy nerkowca, porwaną mozzarellę, oprószyć szczyptą oregano i ponownie wstawić do nagrzanego pieca (ja piekę w lekko uchylonym piecu - dzięki temu wypuszczam wilgoć). Piec 2-3 minuty lub do momentu, aż dodatki się zarumienią.
- 0.5 kulki mozzarelli w zalewie
- garść nerkowców (ok. 15-20 sztuk)
- szczypta oregano
- Gotową pizzę przed podaniem oprószyć małą szczyptą soli, pieprzu i chilli (pominąć dla dzieci), udekorować listkami rukoli. W taki sam sposób upiec 2 pozostałe pizze.