L

Leczo w słoikach

Leczo z cukinii z pieczarkami
Dodaj do Ulubionych

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię, to bardzo często przyrządzam leczo. W zasadzie to najczęściej przyrządzam wegetariańską odmianę lecza (czyli same warzywa bez mięska), więc bardziej pasowałaby nazwa “Gulasz warzywny” lub “Ragoût warzywne” 🙂 Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”, więc jest LECZO.

Zimą bardzo brakuje mi świeżych warzyw i tęsknię za miseczką ciepłego lecza z pyszną, chrupiącą bagietką. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje pierwsze leczo w słoikach. Zrobiłam dwie wersje, z pieczarkami i bez oraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Czas pokaże, która wersja się sprawdzi 🙂

Leczo w słoikach to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu.

Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy dużym stole”.

Składniki – Wersja bez pieczarek:

  • 700 g czerwonej papryki
  • 300 g marchewki
  • 1,5 kg cukinii
  • 800 g cebuli
  • 3 papryczki chili (można pominąć, jeśli lubicie łagodne lub zastąpić papryką chili w proszku (pieprz Cayenne))
  • 2 puszki pomidorów bez skóry (dałam jedną puszkę pomidorów z czosnkiem i jedną bez czosnku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Składniki – Wersja z pieczarkami:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 300 g pieczarek
  • 400 g marchewki
  • 1 kg cukinii
  • 800 g cebuli
  • 3 papryczki chili (można pominąć, jeśli lubicie łagodne lub zastąpić papryką chili w proszku (pieprz Cayenne))
  • 2 puszki pomidorów bez skóry (dałam jedną puszkę pomidorów z czosnkiem i jedną bez czosnku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju z dwiema łyżeczkami soli.

Paprykę, chili i czosnek także pokroić w kostkę (chili i czosnek w drobniutką) i dodać do cebuli. Dusić razem przez kilka minut.

W tym czasie obrać marchewkę, pokroić w talarki i dodać do duszących się warzyw.

Jeśli robimy wersję z pieczarkami, to pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w talarki. Następnie podsmażyć na suchej patelni teflonowej, aż puszczony sok troszkę odparuje i dodać do warzyw.

Cukinię, jeśli mamy młodą wystarczy umyć i pokroić w ćwiartki. Jeśli jest starsza, to należy ją obrać, wydrążyć nasienie i dopiero pokroić. Dodać do warzyw razem z pomidorami (zamiast pomidorów w puszcze można użyć świeżych, ale przy tych z puszki, danie wymaga mniej doprawiania. Świeże pomidory należy dodatkowo sparzyć i pozbawić skórki).

Warzywa pod wpływem temperatury puszczą sok. My jednak lubimy rzadszą wersję lecza (kiedy jest w czym maczać bagietkę 😉 ), dlatego podlewam warzywa wodą i gotuję, aż wszystkie zmiękną a konsystencja potrawy, będzie dla mnie zadowalająca (czyli nie za gęsta i niezbyt wodnista).

Gorące leczo przelewam do wyparzonych słoików. Brzegi słoika wycieram, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pozostawiam tak do ostygnięcia. Pod wpływem temperatury słoiki powinny się zawekować. Te, których nakrętki się nie zassały, pasteryzowałam na drugi dzień w piekarniku:

Słoiki włożyłam na dno zimnego piekarnika, tak żeby się nie stykały (warto słoiki umieścić na blasze lub włożyć do większej brytfanki. Wówczas w przypadku kipienia łatwiej umyć brytfankę niż szorować piekarnik 😉 ). Piekarnik nastawiłam na ok. 150 stopni. Gdy w słoikach zaczęło bulgotać, potrzymałam jeszcze z jakieś 10-15 minut, po czym wyjęłam, dokręciłam nakrętki i odwróciłam do góry dnem do ostygnięcia. Wszystkie nakrętki dobrze się zassały.

Leczo z cukiniiLeczo z cukiniiLeczo z cukinii z pieczarkamiLeczo z pieczarkami pasteryzowane z piekarniku

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *