Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu!
Składniki zupy porowo-ziemniaczanej:
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 g łososia wędzonego
- sól, pieprz
- garść pokrojonej cebulki zielonej
Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej:
Pory przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka.
W dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać.
Dodać łososia pokrojonego w paseczki , zostawiając trochę do dekoracji. Przyprawić (jeśli bulion był słony -wystarczy tylko pieprz). Zagotować. Zupę porowo-ziemniaczaną przelać porcje do miseczek, udekorować pozostawionym łososiem, posypać cebulką.