K

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Dodaj do Ulubionych

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu!

Składniki zupy porowo-ziemniaczanej:

  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g łososia wędzonego
  • sól, pieprz
  • garść pokrojonej cebulki zielonej

Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej:

Pory przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka.
W dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać.

Dodać łososia pokrojonego w paseczki , zostawiając trochę do dekoracji. Przyprawić (jeśli bulion był słony -wystarczy tylko pieprz). Zagotować. Zupę porowo-ziemniaczaną przelać porcje do miseczek, udekorować pozostawionym łososiem, posypać cebulką.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *