K

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Dodaj do Ulubionych

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) 🙂 POLECAM każdemu!

Składniki zupy porowo-ziemniaczanej:

  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g łososia wędzonego
  • sól, pieprz
  • garść pokrojonej cebulki zielonej

Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej:

Pory przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka.
W dużym garnku roztopić masło. Wrzucić pory, liść laurowy i dobrze wymieszać. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszać tak długo, aż ziemniaki dobrze pokryją się masłem. Następnie wlać bulion oraz śmietanę. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 min. Zupa ma lekko bulgotać.

Dodać łososia pokrojonego w paseczki , zostawiając trochę do dekoracji. Przyprawić (jeśli bulion był słony -wystarczy tylko pieprz). Zagotować. Zupę porowo-ziemniaczaną przelać porcje do miseczek, udekorować pozostawionym łososiem, posypać cebulką.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz