Pożywny koktajl mleczno-owocowy, składający się z trzech warstw: mango + sok z pomarańczy, truskawki + mleko, syrop owocowy domowej roboty (np. rabarbarowy). W wersji dietetycznej syrop możemy pominąć.
Smoothie mleczno-owocowe
Składniki:
- 1 mango
- 1.5 szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciskanego
- 1 szklanka truskawek (świeżych w sezonie lub mrożonych)
- 1.5 szklanki mleka
- syrop rabarbarowy (najlepiej domowej roboty) lub inny syrop owocowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W blenderze zmiksować truskawki z mlekiem. Przelać od razu do szklaneczek lub do innego naczynia.
- Blender umyć i do czystego włożyć obrane mango w kawałkach i zmiksować ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
- Każdą warstwę należy ostrożnie wlewać do szklaneczek w dowolnej kolejności. Ja obydwa smoothie widoczne na zdjęciach stworzyłam wlewając poszczególne warstwy w następującej kolejności:
- Na dno warstwa mleczno-truskawkowa, syrop z rabarbaru, mango z sokiem pomarańczowym.
Na zdjęciu powyżej - środkowa warstwa syropu została delikatnie rozmieszana słomką. Na zdjęciu poniżej - warstwy same się ułożyły po czasie.

Cudownie wygląda takie smoothie i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
harmoniasmaku9.blogspot.com
wygląda bardzo orzeźwiająco, 🙂
http://www.magicznakuchnia.blox.pl