Jeśli po obiedzie zostanie Wam upieczony łosoś, to możecie go wykorzystać np. w kanapkach. Proponuję “Kanapkę z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią” ze śmietankowym serkiem, z pomidorami suszonymi i chrzanem. Taką kanapkę możecie zabrać również do pracy lub szkoły.
Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią
Kanapka z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią z tymiankiem, z serkiem śmietankowym, z suszonymi pomidorami, chrzanem i szczypiorkiem lub dymką.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub listki świeżego
- kropla oleju rzepakowego
- 1 upieczony filet z łososia
- 4 łyżki serka śmietankowego z suszonymi pomidorami (lub serek śmietankowy zmiksowany z 2 suszonymi pomidorami z zalewy)
- 2 łyżeczki chrzanu
- garść szczypiorku lub dymki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
- 4 kromki chleba (graham, razowy)
Przygotowanie kanapki z pieczonym łososiem i grillowaną cukinią:
- Patelnię grillową rozgrzać (ja swoją rozgrzewam 5 minut). Umytą cukinię pokroić w 7 mm plastry (po skosie). Na rozgrzanej patelni przy pomocy pędzelka rozsmarować kroplę oleju. Ułożyć cukinię i smażyć kilka minut na dużym ogniu bez ruszania, aż pojawią się charakterystyczne ciemne paski. Posypać wierzch tymiankiem, następnie obrócić i dosmażyć z drugiej strony (krócej, aby nie przypalić tymianku).
- 1 cukinia
- ok. 1 łyżeczka tymianku suszonego lub listki świeżego
- kropla oleju rzepakowego
- Przełożyć na talerz.
- Każdą kromkę posmarować serkiem. Na serku rozsmarować po pół łyżeczki chrzanu. Rozłożyć fragmenty łososia. Przyprawić solą.
- 4 łyżki serka śmietankowego z suszonymi pomidorami (lub serek śmietankowy zmiksowany z 2 suszonymi pomidorami z zalewy)
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 upieczony filet z łososia
- sól morska
- Położyć po dwa plastry cukinii. Posypać szczypiorkiem lub dymką. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną mielonych płatków chilli.
- garść szczypiorku lub dymki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli