F

Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku

Dodaj do Ulubionych

W jednej z popularnych sieci sklepów trwa tydzień portugalski. Mnogość produktów dobrej jakości i ciekawe przepisy zachęciły mnie do wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku “Kurczak w glinianym garnku“, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem.

Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania. W zasadzie samo się robi 🙂 Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może nam zająć większą chwilkę, to owinięcie kawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem 🙂

Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników, ale na prawdę warto się w nie zaopatrzyć. Wino Porto (używam bardzo dobrego Porto Tawny, kupionego za mniej niż 20zł) jest winem wzmacnianym, a to oznacza, że podobnie jak sherry lub Noilly Prat może być przechowywane w spiżarni po otwarciu. Szynka Presunto to długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto).

Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. 

 

Składniki:

(6 porcji)

  • 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg
  • 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością)
  • 2 liście laurowe
  • 12 małych cebulek
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml wina Porto (używam Porto Tawny, kupionego za 19.90 :))
  • 50 ml brandy
  • 200 ml wina różowego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka), najlepiej krojonych

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C (termoobieg).

Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części (nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie, piersi przekroić na pół).
Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół).

Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki (ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni (użyłam żeliwnego).

Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku.

Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz z sosem (jeśli pomidory są w całości, to je pokroić na mniejsze kawałki). Mieszanką zalać kurczaka.

Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości.

Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym. Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz.
(Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka)

IMG_9575-1600IMG_9578-1600IMG_9582-1600IMG_9583-1600

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *