D

Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu

Dodaj do Ulubionych

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę.
Wrzucić do szerokiego, dużego rondla.
Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać.
Włożyć laskę cynamonu. Zalać wodą.
Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok. 40 minut.
Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem.
Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały.
Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.
Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz