Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.
Składniki:
- 3 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę.
Wrzucić do szerokiego, dużego rondla.
Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać.
Włożyć laskę cynamonu. Zalać wodą.
Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok. 40 minut.
Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem.
Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały.
Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.
Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe 🙂
Cudowny przepis! Mam pytanie: na ile słoiczków wystarczą te 3kg jabłek?
Dzięki olax 🙂 Dokładnie nie pamiętam ile wyszło, ale udało mi się odgrzebać zdjęcie, na którym są 4 słoiczki. Na pewno musu było więcej, ale czy to był jeszcze jeden słoiczek dodatkowo czy dwa, to już sobie nie przypomnę.