D

Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu

Dodaj do Ulubionych

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików i zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę.
Wrzucić do szerokiego, dużego rondla.
Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać.
Włożyć laskę cynamonu. Zalać wodą.
Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok. 40 minut.
Dodać sok z cytryny. Wymieszać.
Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem.
Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków.
Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały.
Mus jabłkowy używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników.
Ja polecam upiec pyszne ciasto cynamonowe 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *