Pyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy!
Składniki:
(4-6 porcji)
- 5-6 skrzydełek z kurczaka
- 2 l wody
- 1 duża pietruszka
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 por (biała część)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 kolby kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki masła
- 130 g śmietany 18%
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeży tymianek od ozdoby
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą.
Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka.
Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części.
Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek).
Kolby kukurydzy obrać z liści i włókien. Umyć. Każdą przekroić nożem na pół (będzie potrzeba trochę siły i dobrego noża, gdyż głąb kukurydzy jest dość twardy). Postawić połówkę kolby no desce i nożem odkrajać wszystkie ziarenka dookoła (krojąc nożem od szczytu do dołu). Powtórzyć czynność z całą kukurydzą.
Czosnek i imbir obrać. Pokroić na plasterki.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać czosnek z imbirem. Smażyć przez chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić.
Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą.
Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji.
Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać.
Następnie całość przelać do garnka z zupą.
Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować.
Zupę – krem z kukurydzy wlać do talerzy, udekorować zostawionymi ziarnami kukurydzy i posypać listkami świeżego tymianku.
Będzie duża różnica jeżeli użyję kukurydzy z puszki? 😉
Ja tę zupkę robiłam jeszcze tydzień temu na imprezkę urodzinową mojej córci i kukurydzę w kolbach dostałam bez problemu (tesco, lidl). Z kukurydzą z puszki nie próbowałam robić, ale myślę że powinna spokojnie wyjść. Ja osobiście będę odradzać wszelkie konserwy (szczególnie wtedy, kiedy można je zastąpić świeżymi warzywami). Gdyż żywności przetworzonej powinniśmy unikać jak najczęściej. Jeśli zdecydujesz się na użycie kukurydzy w puszce, to dobrze ją wypłukaj na sicie. Konserwy są dość słone, więc trzeba to uwzględnić przy gotowaniu 🙂 Myślę, że jedna puszka nie wystarczy. Użyłabym dwóch zwykłych puszek. Pozdrawiam 🙂