P

Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy

Dodaj do Ulubionych

Pyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy!

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 5-6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 l wody
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki masła
  • 130 g śmietany 18%
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek od ozdoby

 

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą.
Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka.
Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części.
Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek).

Kolby kukurydzy obrać z liści i włókien. Umyć. Każdą przekroić nożem na pół (będzie potrzeba trochę siły i dobrego noża, gdyż głąb kukurydzy jest dość twardy). Postawić połówkę kolby no desce i nożem odkrajać wszystkie ziarenka dookoła (krojąc nożem od szczytu do dołu). Powtórzyć czynność z całą kukurydzą.

Czosnek i imbir obrać. Pokroić na plasterki.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać czosnek z imbirem. Smażyć przez chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić.
Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą.

Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji.
Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać.
Następnie całość przelać do garnka z zupą.

Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować.
Zupę – krem z kukurydzy wlać do talerzy, udekorować zostawionymi ziarnami kukurydzy i posypać listkami świeżego tymianku.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz