C

Chrupiąca tortilla z dynią

Dodaj do Ulubionych

Miało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad.
Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią, które znacznie szybciej się przygotowuje.
Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂
Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.
Polecam na szybki obiad lub kolację.

Składniki:

(2 osoby)

  • 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 mała szalotka pokrojona w piórka
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 2 garście mieszanki sałat z rukolą
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • garść pestek dyni
  • chilli w płatkach
  • 3 szczypty mielonego kuminu
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku
  • 2 duże placki tortilli

 

Składniki sosu czosnkowego:

(2 osoby)

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 0,5 – 1 łyżeczki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Usmażyć dynię z szalotką:
Na patelni rozpuścić masło, dodać dynię i szalotkę.
Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie smażenia dodać sporą szczyptę soli oraz mielony kumin.
Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić dalej 8-10 minut, aż dynia będzie miękka.

Przygotować sos czosnkowy:
Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać, spróbować i w razie potrzeby dodać resztę soku z cytryny.

Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Przesypać do miseczki, odstawić.

Usmażyć placki tortilli na masełku:
Na patelni rozpuścić 1/2 łyżeczki masła (1/2 łyżeczki na jeden placek tortilli).
Ułożyć tortille i smażyć około 30-40 sekund z każdej strony.
Powtórzyć z drugim plackiem, dodając kolejne 1/2 łyżeczki masła.

Składanie tortilli:
Na talerzach (najlepiej podgrzanych wcześniej, aby utrzymywały ciepło placka) położyć tortillę.
Rozsmarować dwie łyżki sosu czosnkowego, ułożyć garść rukoli, kilka łyżek usmażonej dyni.
Następnie dodać po jednym pomidorku pokrojonym w ćwiartkę. Polać wierzch kolejną łyżką sosu czosnkowego, posypać szczypiorkiem i pestkami dyni.
Całość na końcu posypać szczyptą soli i mielonymi płatkami chilli.
Złożyć i podawać.

Chrupiąca tortilla z dynią

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz