C

Chleb razowy na drożdżach

Chleb razowy na drożdżach
Dodaj do Ulubionych

Składniki:

(dwie foremki keksowe)

  • 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szklanka mąki pszennej typ 500
  • 4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli (dałam 1,5 )

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem (max. 40°C), delikatnie zamieszać by się rozpuściły, przykryć i odstawić na 15 minut, aby “ruszyły” (jeśli po tym czasie się nie spienią i nie będą “wychodzić” z naczynia, tzn. że się nie nadają do pieczenia).

Do mąki pszennej typ 500 dodać drożdże i znów odstawić na 15 minut. Następnie dodać mąkę razową, wodę, oliwę, miód i sól. Dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne i nie ma się przylepiać do dłoni. Miskę przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 20 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski. Podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki i przełożyć je do foremek. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut, aż podwoją swoją objętość (ja wstawiam foremki do piekarnika z włączoną żarówką, ale wyjmuję, kiedy zaczynam nagrzewać piekarnik :)).

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Na dolną półkę włożyć naczynie żaroodporne z wodą (dzięki wytworzonej parze chlebki będą miały chrupiącą skórkę).

Wyrośnięte chlebki naciąć nożem, posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.

Dane z programu “Rewolucja na talerzu”: kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, tej wersji-70 kcal

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz