B

Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi

Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi

Burgery z cukinii, marchewki, sera Halloumi wzbogacane smakiem ziół, takich jak mięta i świeża kolendra. Podawane z dressingiem na bazie oliwy (u mnie olej rzepakowy), octu ryżowego i cukru (zastąpiłam syropem z agawy) i świeżej papryczki chilli. Takie kotleciki, to kolejne sprawdzone przeze mnie danie samego Gordona Ramsay’a, na którym jak zwykle się nie zawiedliśmy. Placuszki są przepyszne, świetne na lato, delikatnie orzeźwiają (dzięki obecności mięty). W oryginalnym przepisie jest aż 500 g sera Halloumi, ale ja dałam połowę – 250 g (czyli jedno opakowanie) i wyszły fenomenalnie. Od siebie dodałam jeszcze łyżkę płatków owsianych, aby wchłonęły dodatkowo wilgoć z farszu.

Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. W konsystencji przypomina oscypka i podobnie “skrzypi” między zębami (jak oscypcki podrabiane – te prawdziwe ponoć “nie skrzypią”). Nie jest to jednak ser wędzony, ale jest równie słony. Dzięki swojej strukturze i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania. Dzięki jego obecności Kotlety z cukinii i marchewki są zwarte po upieczeniu i się nie rozpadają.

Gotowe danie podałam z mieszanką sałat. Kotleciki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać na obiad, lunch lub kolacje. Można również zabrać do pracy lub szkoły.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
  1. Pingback:Burgery z cukinii i mozzarelli z marchewką i ziołami | Moja Delicja

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *