Burgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi, jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole.
Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także jako ciepła lub zimna przekąska. Obowiązkowo z dressingiem z chilli, który wcale nie jest ostry (usuwamy bowiem pestki i ostre błonki – ale dzieciom możecie chili całkiem pominąć).
Połączenie cukinii, słodkiej marchewki z miętą, kolendrą i dymką jest tak pyszne i tak trafione, iż trudno to opisać słowami. I nie próbujcie pomijać świeżej kolendry czy mięty, bo to już nie będzie to samo. Raz bowiem zrobiłam te burgery bez ziół i tak nam w daniu końcowym ich brakowało, że musiałam je posiekać i dodać do dressingu 🙂
No i nie zapominajmy o właściwościach zdrowotnych kolendry (zaliczanej do grupy superfood) od dawna wykorzystywanej w medycynie naturalnej (ma silne działanie bakteriobójcze, oczyszcza organizm z toksycznych metali, takich jak rtęć, ołów czy aluminium).
Burgery z cukinii i mozzarelli z marchewką i ziołami
Pyszne burgery z cukinii, marchewki i mozzarelli ze świeżą miętą i kolendrą. Przepis na burgery z cukinii i mozzarelli z dressingiem z papryczki chilli.
Składniki na burgery z cukinii i mozzarelli:
- 1 cukinia (starta na grubych oczkach)
- 2 marchewki (obrane i starte na małych oczkach)
- 125 g mozzarelli z zalewy (1 kulka)
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
- 2 jaja
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- olej do smażenia (używam rzepakowego)
Składniki dressingu:
- składniki i przepis znajdziecie tutaj
Przygotowanie burgerów z cukinii i mozzarelli:
- Startą cukinię i marchewkę przełożyć na sito, posypać dwiema szczyptami soli, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przełożyć na gazę/ściereczkę kuchenną i dobrze wycisnąć. Włożyć do miski.
- 1 cukinia (starta na grubych oczkach)
- 2 marchewki (obrane i starte na małych oczkach)
- sól
- Dodać starty ser Mozzarella odsączony z zalewy, posiekane zioła i dymkę. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Następnie dodać jaja, bułkę tartą i płatki owsiane. Wszystko wyrobić ręką.
- 125 g mozzarelli z zalewy (1 kulka)
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 jaja
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki płatków owsianych
- Uformować dłońmi 8 okrągłych burgerów-kotlecików o grubości 1 cm, ułożyć na talerzu. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20-25 minut, aby stały się bardziej zwarte.
- W między czasie przygotować dressing z chilli z tego przepisu.
- Smażenie burgerów z cukinii: na średnim ogniu rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię. Wlać chlust oleju (ok. 1-2 łyżki). Włożyć burgery z cukinii (partiami, jeśli luzem nie zmieszczą się na jednej patelni*) i smażyć z obydwu stron, aż będą złoto-brązowe, chrupiące i gorące w środku (smażyłam po mniej więcej 3-4 minuty z każdej strony). Jeśli burgery zbyt szybko się rumienią, zredukować ogień.
- Usmażone, gorące burgery z cukinii i mozzarelli podawać z dressingiem chilli i sałatką, jako samodzielnie danie lub z młodymi ziemniaczkami, z masełkiem i koperkiem jako danie obiadowe.