Z

Zupa z botwinki z cielęciną

Zupa z botwinki z cielęciną
Dodaj do Ulubionych

Sezon na botwinkę w pełni. Na straganach piękne, świeże i młodziutkie pęczki botwinki przyciągają naszą uwagę. Aż same się proszą, aby zgarnąć je do domu 🙂
Z botwinki możemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki. W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową, który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym.
Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa z botwinki z cielęciną to zupa prosta, pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam.

Zupa z botwinki z cielęciną – Składniki:

(4-6 porcji)

  • 200 g cielęciny z kością
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1.5 l wody
  • 800 g botwinki wraz z buraczkami
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier
  • koperek do dekoracji

 

Zupa z botwinki z cielęciną – Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso, obraną pietruszkę i seler. Gotuj, aż mięso będzie miękkie (około 1 godziny).
Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.

W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek). Osusz. Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój.
Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj.
Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy, wymieszaj.
Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj.
Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki.
Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia.
W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu.
Zupę z botwinki z cielęciną podawaj z jajem ugotowanym na twardo, posypaną posiekanym koperkiem.

Zupa z botwinki z cielęcinąźródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz