Z

Zupa z botwinki z cielęciną

Zupa z botwinki z cielęciną
Dodaj do Ulubionych

Sezon na botwinkę w pełni. Na straganach piękne, świeże i młodziutkie pęczki botwinki przyciągają naszą uwagę. Aż same się proszą, aby zgarnąć je do domu 🙂
Z botwinki możemy przygotować wiele dań, ale najpopularniejszym daniem jest zupa z botwinki. W zeszłym roku podawałam Wam nasz ulubiony przepis na zupę botwinkową, który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym.
Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa z botwinki z cielęciną to zupa prosta, pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam.

Zupa z botwinki z cielęciną – Składniki:

(4-6 porcji)

  • 200 g cielęciny z kością
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1.5 l wody
  • 800 g botwinki wraz z buraczkami
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml koncentratu z buraków
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier
  • koperek do dekoracji

 

Zupa z botwinki z cielęciną – Przygotowanie:

Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso, obraną pietruszkę i seler. Gotuj, aż mięso będzie miękkie (około 1 godziny).
Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój.

W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek). Osusz. Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój.
Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj.
Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut.

Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy, wymieszaj.
Zahartowaną w ten sposób śmietanę wlej do wywaru i wymieszaj.
Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki.
Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia.
W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu.
Zupę z botwinki z cielęciną podawaj z jajem ugotowanym na twardo, posypaną posiekanym koperkiem.

Zupa z botwinki z cielęcinąźródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *