Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu, wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Dzisiejsza zapiekanka z łososia dokładnie taka jest.
Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem to smaczne danie, które się praktycznie samo robi 🙂 My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie.
Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaków).
Składniki: (4 porcje)
- 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych)
- 1 średnia cukinia
- 3 średnie pomidory
- 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2-3 gałązki świeżej bazylii
- ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej
- 200 ml śmietany 30%
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Młode ziemniaczki z koperkiem:
- 600 g młodych ziemniaczków
- 1/2 pęczka koperku
- 30 g masła
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg).
Świeże gałązki ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii) umyć i odłożyć na ręczniku papierowym.
Cebulę obrać, umyć pokroić w drobne piórka.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, odcinając końce, wydrążyć gniazda nasienne (młodej nie trzeba obierać). Pokroić w pół plasterki pod skosem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć szypułkę i pokroić w kostkę.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka czerwonej cebuli (3/4 całej ilości).
Na cebuli ułożyć 3/4 pokrojonej cukinii. Dodać połowę pomidorów.
Filet z łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach.
Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii).
Na filetach poukładać plasterki cytryny.
Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów.
Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.)
W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem.
Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół.
Na talerzach porozkładać odsączone z sosu warzywa wraz z kawałkiem łososia. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi dodatkowo świeżym koperkiem.
źródło: Na podstawie przepisu Pascala.