Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego. Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam.
Składniki kulebiaka z łososiem:
(4-5 porcji)
- 125 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 70 g ugotowanego ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 250 ml mleka
- 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą
- 1 surowe żółtko
- 275 g prostokątnego ciasta francuskiego (z prawdziwym masłem)
- 400 g śmietanki 30%
- 60 ml białego, ulubionego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 1 opakowanie miksu sałat
Przygotowanie kulebiaka z łososiem:
- Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg)
- Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia (do zeszklenia).
- 125 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Wrzucić pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, często mieszając. Całość przełożyć do miski. Wymieszać z ugotowanym ryżem i posiekaną 1/2 pęczka natki pietruszki.
- 70 g ugotowanego ryżu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Filety z łososia umyć, osuszyć (jeśli na skórze są łuski należy zdrapać je nożem). Włożyć do rondla, zalać szklanką mleka. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i gotować ok. 5 minut bez przykrycia. Wyciągnąć łososia (nie będzie do końca ścięty), mięso oddzielić od skóry, dzieląc je na małe kawałki. Wymieszać delikatnie (żeby pozostały kawałki łososia) z farszem pieczarkowo-cebulowym. Doprawić solą oraz pieprzem. Spróbować, w razie potrzeby znów doprawić.
- 250 ml mleka
- 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- W misce roztrzepać widelcem żółtko z odrobiną wody.
- 1 surowe żółtko
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwa prostokąty – jeden węższy, drugi szerszy, ale oba o tej samej długości (węższy ma mieć szerokość 11 cm, a szerszy 14 cm).
- 275 g ciasta francuskiego
- Mniejszy płat ciasta francuskiego położyć na blachę do pieczenia i nakłuć gęsto widelcem (dzięki temu para wodna będzie miała ujście i nie będzie podnosić nam ciasta). Wyłożyć farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta 1-1.5 cm (jeśli zabrudzimy brzegi farszem, trudno będzie nam je zlepić). Brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Szerszym płatem przykrywamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem i przy pomocy widelca odciskamy wzorek na brzegach ciasta.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (do momentu, gdy ciasto nabierze ładnego, brązowego koloru).
- W czasie pieczenia kulebiaka z łososiem przygotować sos: Śmietankę i wino wlać do rondla, dodać sól, pieprz i na małym ogniu redukować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć (na zbyt dużym ogniu sos może się zważyć – można go uratować przecierając przez gęste sito). Na koniec wmieszać pół pęczka posiekanej natki pietruszki i przelać do sosjerki.
- 400 g śmietanki 30%
- 60 ml białego, ulubionego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- Upieczonego kulebiaka z łososiem wyciągnąć z pieca, przekroić na pół, następnie na mniejsze kawałki. Na talerzach ułożyć garść mieszanki sałat, skropić delikatnie oliwą lub olejem rzepakowym, ułożyć na sałacie po kawałku kulebiaka. Polać sosem.
- 1 opakowanie miksu sałat
źródło: Na podstawie przepisu Pascala.