Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym.
Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów mielonych drobiowych (“Kotlet pożarski“). Dzięki temu wykorzystałam całego kurczaka i nic się nie zmarnowało 🙂 Z reszty bulionu przyrządziłam “Kaszę z grzybami”.
Zupa pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można ją podać w towarzystwie utłuczonych ziemniaków z cebulką lub makaronem (typu łazanki). Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc “Krem pieczarkowy”.
Zupa pieczarkowa
Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Przepis na zupę pieczarkową. Zupa z pieczarkami.
Zupa pieczarkowa - Składniki:
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietanki 30% z kartonika
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa pieczarkowa - Przygotowanie:
- Cebule obrać, przepołowić, pokroić w cieniutkie plasterki. Pieczarki oczyścić (nie obierać), pokroić w plastry. Rozgrzać garnek o grubym dnie, rozpuścić masło, wrzucić cebule wraz z pieczarkami, smażyć przez kilka minut, często mieszając.
- W między czasie zagrzać bulion.
- Pieczarki z cebulą zasypać mąką, przemieszać, zasmażyć. Wlać gorący bulion. Zagotować. Zmniejszyć gaz. Zupę pieczarkową gotować ok. 10 minut.
- Wlać śmietankę (jeśli nie jesteśmy pewni jakości śmietanki, wcześniej ją zahartować chochlą gorącej zupy), przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Zagotować.
- Gorącą zupę pieczarkową rozlać do talerzy. Udekorować posiekaną natką pietruszki. Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc "Krem pieczarkowy".