W makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto 🙂 No cóż…
Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię ich przygotowywać. Tym bardziej, że parę lat później upiekłam kolejne ciasto z makiem – “Wieniec drożdżowy z makiem“, który pobił drożdżówki i smakiem, i bardzo prostym, szybkim przygotowaniem.
Wieniec ten okazał się hitem i piekę go bardzo często. Stał się również ulubionym ciastem mojego męża. Do tego stopnia, że mając ostatnio na niego ogromną ochotę, postanowił go samodzielnie upiec i to 3 razy pod rząd (o rany, rany – było się czym dzielić :D). Właśnie po ostatnim makowcu została w lodówce otwarta puszka z makiem.
Postanowiłam ją wykorzystać i stworzyć nowy, własny przepis na “Proste ciasto z makiem – bez miksera“. Ciasto wyszło przepyszne. Sprężyste, wilgotne, mięciutkie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksowania, ucierania, ubijania. Wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec. Ciasto od razu trafiło do “Hitów Mojej Delicji“!
Proste ciasto z makiem – bez miksera
Proste ciasto z makiem - bez miksera. Sprężyste, wilgotne, mięciutkie. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga miksowania, ucierania, ubijania. Wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec. Ciasto z gotową masą makową. Świetne, kiedy mamy otwartą masę makową i nie wiemy co z nią zrobić.
Proste ciasto z makiem - Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (120 g)
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- 4 czubate łyżki masy makowej (ok. 260 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
Proste ciasto z makiem - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, maślankę, dodać jaja, masę makową i ekstrakt z wanilii. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (120 g)
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajo
- 4 czubate łyżki masy makowej (ok. 260 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Zrobić nacięcie nożem przez środek. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka (czyli do momentu, gdy wbity patyczek w środek wypieku wychodzi bez surowego i mazistego ciasta).
- Przed wyjęciem z formy odczekać parę minut, a następnie studzić na kratce. Ciepłe ciasto makowe polać lukrem cytrynowym.