Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej porcji, bo są tak pyszne, że na jednej nie można skończyć. Lądują na mojej liście TOP5 z deserami na pierwsze miejsce ex aequo z Tiramisu (tym w wersji klasycznej i z dynią). Spróbujcie koniecznie!
ps. Na blogu już się pojawił przepis na Muffinki cytrynowe – w szybkiej wersji, bez ucierania, bez miksera!
Muffinki cytrynowe – najlepsze
Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki !The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Polecam!
Składniki (podwójna porcja):
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka* cukru
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką octu z białego wina)
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), sparzonych i wyszorowanych
- sok z połowy cytryny
Składniki cytrynowego lukru:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyjąć na 1 godzinę wcześniej z lodówki. Formę na muffiny** wyłożyć papilotami. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
- Miękkie masło ucierać mikserem (lub robotem z zamontowanym mieszadłem do ucierania) przez 1 minutę. Stopniowa wsypywać cukier i ucierać 10-15 minut (im dłużej, tym lepiej).
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- Wbić jaja. Zmiksować do połączenia.
- 2 jaja
- Wlać maślankę (lub mleko z octem), dodać skórkę i sok z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy. Zmiksować wszystko bardzo krótko, tylko do połączenia (nie przejmować się, jeśli masa będzie wyglądać na zważoną).
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką octu z białego wina)
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Ciastem napełnić foremki (najwygodniejsza jest łyżka do lodów) do 2/3 wysokości. Wstawić do pieca i piec ok. 20 minut.
- Od razu po wyjęciu z pieca, gorące muffinki cytrynowe udekorować cytrynowym lukrem: wymieszać przesiany cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji - jeśli lukier jest za rzadki, dosypcie więcej cukru - jeśli za gęsty, dajcie parę kropli soku lub wody (zbyt rzadki lukier spłynie zbyt szybko lub wsiąknie w muffinki; idealny będzie gęsty i będzie bardzo wolno spływać ).
- Można dodatkowo posypać otartą skórką z cytryny, dla wzmocnienia aromatu cytrynowego. Studzić na kratce.
UWAGI:
* szklanka 250 ml
** u mnie forma na 12 szt. średniej wielkości muffinek. Masy jest 2x więcej, dlatego pozostałe ciasto przekładam do małych silikonowych foremek (lub do podłużnej formy na ciasto), które piekę jednocześnie (ciasto nie może czekać). W zależności od użytej formy na pozostałą masę, czas pieczenia może ulec zmianie.© 2024 Moja Delicja