Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę 🙂 Polecam wszystkim!
W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji.
Jeśli macie bardzo dojrzałe banany i jednocześnie nie gustujecie w słodkich wypiekach, dajcie mniej cukru. Pamiętać również należy, że ciasto bananowe próbowane na świeżo – zaraz po upieczeniu, będzie wydawać się słodsze od tego samego ciasta, które spróbujemy na drugi dzień.
Poniższy przepis na najlepsze ciasto bananowe polecam również wszystkim początkującym, gdyż jest to przepis na prawdę bardzo prosty i mało wymagający. Jeśli jeszcze nie go nie wypróbowaliście, nie czekajcie dłużej! No i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach poniżej 🙂
W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! (…)Basietta
Polecam Wam również wersję “Ciasta bananowego bez cukru“, którą znajdziecie tutaj oraz”Proste ciasto z truskawkami bez miksera” czy obłędnie cytrynowe “Proste ciasto cytrynowe bez miksera“.
Jeśli zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić, zapraszam po przepisy z bananami tutaj.
[social_warfare]
Ciasto bananowe
Ciasto z bananami szybkie, proste ciasto łyżką mieszane. Ciasto bananowe, które zawsze wychodzi! Przepis na chlebek bananowy bez miksera. Bananowiec.
Ciasto bananowe - Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 0.5 - 0.75 szklanki* cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 1 jajo
- 50 g masła (roztopić)
- 100 g bakalii
Ciasto bananowe - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
- Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
- W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
- Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie). Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
- Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.
- Po inne przepisy z bananami w roli głównej zapraszam tutaj. Polecam Wam również "Ciasto bananowe bez cukru", "Proste ciasto z truskawkami bez miksera" oraz obłędnie cytrynowe "Proste ciasto cytrynowe bez miksera".